Josefin Dahlberg

Jag festar och lever drömlivet – utan alkohol
Min vardag är nog väldigt olik många andras. Jag blir bjuden på events, middagar och fester varje vecka. Jag älskar att gå på trevliga tillställningar och umgås med mina vänner så events och middagar är något som tillhör min vardag. Det bjuds på bubbel, trerätters, goodiebags och såklart fri bar. 
Mitt liv som nykter blev inte alls lika tråkigt som jag trodde. När jag efter två år av olika behandlingar för mina alkoholproblem blev nykter trodde jag att mitt liv var över. Att jag aldrig mer skulle kunna ha kul, kunna njuta av en fest eller ens bli bjuden på en tillställning. Men jag hade fel. 
I dag har jag roligare än någonsin och blir bjuden på fler fester än jag någonsin blivit. Jag njuter av trevligt sällskap, jag uppskattar maten, jag skrattar, jag dansar och till min stora förvåning är det inte jobbigt att det finns alkohol överallt omkring mig. Alkohol är inte längre ett alternativ för mig. Och kanske det bästa av allt med att festa nykter är att jag mår bra dagen efter. Tidigare slutade mina utekvällar med kaos. Jag blev oftast utslängd, jag bråkade och gjorde alltid saker som jag hade galet mycket ångest över dagen efter. 
När jag tittar tillbaka är valet lätt, det är mycket bättre nu än då men det var svårt att ta steget att bli nykter. Dels för min egen del men också för att jag var rädd vad andra skulle tycka. Kommer de tycka att jag är tråkig, kommer folk bli obekväma i min omgivning? Men jag gjorde det som var bäst för mig och det är alltid rätt beslut. 
När någon ifrågasätter varför jag inte dricker eller undrar om jag inte ens kan få ta ett litet glas vin säger jag att jag är en person som inte klarar av alkohol. Alkohol är inget positivt för mig, inget jag vill ha i mitt liv. Men att det inte gör mig något om mina vänner, familj eller partner dricker utan mitt beslut berör bara mig. 
Vissa personer kan inte hantera alkohol och bör därför inte dricka, jag är en av dem. Och de personer som har ett problem med att jag inte dricker borde nog fundera varför det är ett problem för dem. Vi måste förstå att alkoholism är en sjukdom, den kan drabba vem som helst, den ser olika ut för alla och att vi alla har rätten att göra vad vi vill med våra liv. 
 Jag vill må bra och gå på härliga events, middagar och fester flera dagar i veckan och därför gör jag det fast med alkoholfritt i glaset. Det går att leva ett bra och till och med riktigt roligt liv utan alkohol. Jag lovar. 
 
#1 - Alexandra

Helt galet att man ska behöva försvara varför man inte vill hälla i sig en drog när det borde vara tvärtom.. Önskar jag kunde vara lika stark som du och alltid kunna tacka nej, men suget är oftast för starkt. Men jag fortsätter försöka!

#2 - Veronica Pettersson

Grymt inlägg!! Vi tar våra egna beslut och huvudsaken är att vi själva trivs med dem.

#3 - Anonym

Go girl!!!!!!!! ❤️

#4 - Angelica%20Kucera

Starkt och viktigt inlägg! You go girl!💃🏼💪🏻

#5 - emzi

Så bra skrivet!

#6 - Linnea

Måste säga att du är så galet inspirerande! Jag har aldrig haft några större problem med alkohol men jag känner ofta "varför ska jag dricka?" men som du säger känns det ibland som att det inte är okej att inte dricka. Men du gör mig inspirerad och peppad till att tacka nej till alkohol mer, då jag helt enkelt inte behöver det. Nu är jag såklart i en annan situation än vad du var men hatten av för dig. Så jädra cool är du. Stay golden!

#7 - Emilia

Grymt! Jag vågar mig fortfarande inte ut i alkoholrelaterade situationer. Det ska alltid pressas och klagas på en som inte dricker och jag orkar inte försvara mig. Jag är dessutom rädd att jag ska bli trött kl 1 när de andra blir pigga osv. Hur håller du dig vaken??

Svar: Men gud, att människor inte kan stötta varann i stället för att trycka ner bara för att man går emot det som är det "normala". Jag tror det är viktigt att börja vara med på grejer, för det kommer bli lättare och lättare! Och jag tror att det också kan bero på hur man säger det. Våga bara säga "nej tack" om folk frågar säg bara "nej, tack. Jag dricker inte". Du SKA INTE behöva förklara mer än så om du inte vill. Lämna sällskapet om de inte ger sig, prata med någon annan. Och ang tröttheten, om du blir trött kl hem, gå hem och sov. Lyssna på din kropp. Jag har gått hem kl ett flera gånger och det är väl inget fel med det :) Tycker jag i alla fall! Alla får göra som dom vill :))))) Stor kram!!
Josefin Dahlberg

#8 - Emma

Väldigt bra inlägg! Och otroligt viktigt! Gillar starkt att du inte dömer utan bara berättar "så här vill (måste) jag leva för att må bra". Heja dig!

#9 - Manuela

Du är bäst Josefin! På alla sätt! Herrgud vad jag älskar dig fast jag inte känner dig.
Jag har vuxit upp med att min pappa har haft alkoholproblem och fått avsmak för alkohol. Jag blir lite illamående när jag tänker på att festa en hel kväll med att bara dricka. Dock är det jobbigt och tråkigt att ofta få konstiga blickar och en tråkig kommentar när jag dricker alkoholfri dryck istället för vin.
Jag blir då nedstämd och vill bara hem.
Detta inlägg ger mig bara ännu mera energi att fortsätta göra det som får mig att må bäst!
Tack Fina du! <3

Svar: Men åååååh!! Kärlek tillbaka till dig <3 <3 <3 Heja!!! Stor kram!
Josefin Dahlberg

#10 - Tobias

Mycket bra skrivet inlägg. Förstår verkligen de farhågor du haft kring att vara nykter. Jag har i perioder helt avstått från alkohol (även om det varit av andra anledningar än alkoholproblem) och direkt blivit bemött med förutfattade meningar om att jag är en tråkmåns och en lång rad andra saker. Att avstå från alkohol är varje person som val och det är hur enkelt som helst att att roligt nykter oxå.

#11 - Angelica

ÅH, detta är så bra skrivet & så viktigt, faktiskt! Eloge till dig!

#12 - Emelie

Du är en inspirationskälla!
All cred till dig!

#13 - Karin

Vilken inspiration du är! Följer din blogg, podd och instagram slaviskt just för att du ger mig så mycket pepp och glädje. Jag håller mig också undan alkohol till viss del (utbildar mig till professionell dansare och behöver all återhämtning jag kan få) och stöter ofta på människor som tycker man är "tråkig" eller "pretto". Men för mig är det helt enkelt inte värt det. Och du har rätt, man kan ha såå himla mycket roligt i livet ändå!

#14 - Bella Johansson

Jag känner bara att jag måste få säga tack! Tack för att du skriver om det här. Trots att jag hittade till din blogg väldigt nyligen har du redan inspirerat mig till att bli nykter. Jag är också en av dem som inte kan hantera alkoholen. Jag har kämpat med att hitta ett sätt att lära mig kontrollera den i så många år utan något som helst resultat. Nio av tio gånger slutar det med att jag dricker mig alldeles för full och har sådan ångest efteråt att jag knappt vet vart jag ska ta vägen. Jag kan inte dricka någon gång ibland, jag kan inte ha en normal relation till alkohol. Jag tror att jag egentligen började förstå det för ganska länge sedan men det var tack vare dina inlägg om det här som jag tog beslutet att bli nykter. Så tack! <3

Svar: Men åh va glad det gör mig att läsa din kommentar. Är så glad över att jag kan hjälpa och inspirera andra i det här då det verkligen förändrat mitt liv. Heja dig!! Stor kram!!
Josefin Dahlberg