“Behövs verkligen Internationella kvinnodagen fortfarande?!”

8 mars. Internationella kvinnodagen.
“Behöver vi verkligen den här dagen fortfarande? Har det inte gått lite för långt med alla feminister? Sverige är ju ändå ett av de mest jämställda länderna i världen?!”
VARFÖR finns det ett motstånd till att kämpa för jämställdhet bland både tjejer och kvinnor? Jag kan verkligen inte förstå. Det är väl helt jävla självklart att den här dagen behövs. Att alla borde vara feminister och ja Sverige har kommit långt, tack och lov för det, men vi är inte klara för det. Vi har en lång väg kvar och det påminner den här dagen oss om. Och jag tycker självklart att man ska uppmärksamma det!
Internationella kvinnodagen är en dag för att påminna oss alla om vad kvinnans roll en gång var, vad som hänt med den, var vi är i dag och var vi är på väg. Och just nu tycker jag det känns det extra viktigt då vi bara under den senaste tiden fått sånna totala bakslag för kvinnor runt om i världen. 
Trump. USA har valt fram en presedent som tycker att kvinnor ska få ett straff om man gör en abort. Att vi i dag 2017 ska behöva diskutera abortfrågan, kvinnors rätt till att själva ta beslut om sina egna kroppar, är ju helt galet. 
Putin. I Ryssland tog man nyss bort förbjudet om att misshandla fru. Man får alltså helt fritt misshandla sin hustru i hemmet. Man kan ju tro att detta är ett skämt, att detta är hämtat ur 1800-talet men nej detta sker i dag, 2017.
“Det sker just nu en global antifeministisk trend runt om i världen vilket är otroligt sorligt” – sa Birgitta Ohlsson
 i en intervju jag såg härmondagen. Och ja det stämmer verkligen. Man trodde att vi hade kommit längre. En kvinna höll på att bli president i USA och vi alla kände hoppet om att nu kanske det äntligen händer!! Men nej, ett steg fram och 100 steg tillbaka. 
Det är inte bara runt om i världen vi behöver fortsätta att kämpa. Vi måste göra det även här hemma i Sverige “som kommit så himla långt”. Senast i går på nyheterna kunde vi se i en ny undersökning att det endast är 3% kvinnor på toppositioner i Riskkapitalbolagen. TRE PROCENT!!! 2017 har fortfarande kvinnor mycket sämre lön än män. Tjejer våldtas och sexuellt trakasseras fortfarande för att många män anser att de har rätt att göra vad de vill med kvinnors kroppar. Och därför är den här dagen viktig. För att påminna oss om det. Men också påminna oss om allt som har hänt. Hur långt vi kommit på bara 100 år. Tänk att våra farmor och mormors mammor inte ens fick rösta och tänk på hur mycket som hänt sen dess. Tack vare alla modiga feminister som kämpat för sina liv (bokstavligen) för att ge oss kvinnor rätt. Ge oss en röst. Ge oss ett värde. Ge oss ett val. 

Som Emma Watson säger: “Feminism is about giving women choice”! 

Och det ger ju hopp till vad vi tillsammans kan åstakomma. Och därför får vi aldrig sluta kämpa. Aldrig hålla tyst om vad vi ser eller hör. Aldrig sluta orka. 

Vi måste våga ta plats, våga ingripa, våga drömma, våga jobba hårt och våga hylla och hjälpa våra medsystrar. Tillsammans är vi starka, det är inget snack om saken! ✨????
 

22 reaktioner på ”“Behövs verkligen Internationella kvinnodagen fortfarande?!””

  1. Hear, hear! Det kommer dröja 52 år innan vi har lika lön för lika arbete mellan könen om vi behåller dagens utvecklingstakt. NOT GOOD ENOUGH! Heja oss alla som jobbar för att förändra detta snabbare <3

  2. Helt rätt! Jag tycker också det är så himla viktigt att vi ändrar synen på egenskaper som anses typiskt kvinnliga, som t ex att vara känslig, försiktig, inkännande osv. jämfört med "manlig" bossighet, risktagande, bufflighet och "styrka". OBS menar inte att alla kvinnor är så här eller måste vara, men är trött på att kvinnor stämplas som svaga och mesiga när detta i själva verket är väldigt bra egenskaper. Tänk om fler män var mer empatiska, hjälpsamma och ödmjuka i både jobb och relationer.

  3. WORD. Stötta gärna gruppen My Stealthy Freedom på facebook (facebook.com/StealthyFreedom) som kämpar för kvinnors rättigheter i Iran. I Iran räknas kvinnors vittnesmål bara hälften så mycket som mäns. Kvinnor kan straffas i domstol om de inte täcker sin kropp tillräckligt. Förra året utfärdade Irans ledare Ayatollah Khamenei en så kallad fatwa som förbjuder kvinnor från att använda cykel på offentliga platser. Sinnessjukt.

  4. Jag tycker man inte behöver söka länge för att se att det fortfarande behövs, visst vi har det bättre än många som har det sämre än oss. Men det gör det inte rätt att inte fortsätta kämpa (hoppas nu det blev rätt antal inte, är alldeles för trött, men ni förstår!)

    Min man tycker att om man (män) nu skyller på att företagen inte har råd att ge kvinnorna samma lön som männen så ska vi sänka männens lön till kvinnornas istället! Då kan man inte skylla på att vi inte har råd

  5. Heja heja! ?? ?? Kampen är inte över. Vi är ett av världens mest jämställda länder men vi har lång väg kvar. Fortsätt sprida feminismen! ??

  6. Sjukt bra inlägg! Läste något häromdagen om att genomsnittslönen innan skatt i Uppsala för kvinnor är ca 18 000 kr medan den för män är ca 40 000 kr.. Hur är det jämställt på något sätt liksom?

  7. Bra skrivet! Blir så trött… Folk behöver ju inte engagera sig utan kan bara låta dagen gå. Men vad gör de istället? De ägnar tid och energi åt att nedvärdera dagen, beklaga sig över att den finns och trakassera dem som engagerar sig. Vad f*n liksom??

  8. Och det är ju inte bara i Sverige det hyllas utan vi hyllar alla kvinnor i världen! Kvinnor som inte alls har det lika bra som många i Sverige. Och som du säger. Det är en lång resa kvar

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *