Det förekommer cookies på josefindahlberg.se. Genom att fortsätta läsa på josefindahlberg.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

16:53 | juni 19, 2018

Hur tog jag mig in i modebranchen? ( + mina bästa tips) ★

Jag har fått många frågor om er om hur allt började. Hur kom jag in i modebranschen, hur började jag blogg och hur gjorde jag det till mitt jobb så nu kommer ett inlägg med alla dessa svar samlat i ett inlägg!

2010 Jag började plugga journalistik och multimedia på Södertörns högskola, en treårig utbildning där vi fick lära oss allt ifrån att skriva nyhetsjournalistik, rättegångsreferat, skapa magasin och göra webb-tv. Det var en lärorikt utbildning och självklart gillade jag (som jag gjort under hela min skolgång) de mer praktiska kurserna då jag alltid har haft svårt med att läsa, skriva och plugga.

Andra året i skolan fick vi göra magasin och såklart gjorde jag ett modemagasin!

2012 Under mitt andra sommarlov i plugget fick jag sommarjobb med Sofis Modes sommarturné efter att jag av en slump via mitt exs brorsa fått hoppa in på ett event med dem i Åre. Den här sommaren fick jag vara stand in för Sofi Fahrman då hon var tvungen att vara i Stockholm en av dagarna för att spela in Project Runway. Jag var livrädd och astaggad när jag och Nina skulle hålla i den avslutade festen i Visby men jag ÄLSKAR det!

Jag fick ha hand om ”Turnébloggen” och imponerade på teamet. Sofi frågade mig så om jag hade en blogg och mitt svar var nej. Hon sa snabbt att jag borde skaffa en då hon tyckte att jag hade ”det” och hon trodde att det skulle gå bra. När en av mina stora idoler sagt detta till mig startade jag min blogg och struntade i alla andra kommentarer. Mina klasskompisar, vänner och familj tyckte inte att det var en lika bra idé och jag blev ifrågasatt gång på gång.

2012 Här sitter jag och gör mitt första blogginlägg ever på min nystartade blogg. Jag hade under vintern lyckats få till mig några inbjudningar till modeveckan genom att jag mejlat och frågat om jag fick komma och skriva om det på min dåvarande sajt som jag skapat i skolan. En ”modesajt” som jag var otroligt stolt över men som hade i princip noll läsare förutom några enstaka kompisar som stöttade med att kika in mellan varven. Under modeveckan blev jag fotograferad av Streetstylefotografer och genom det fick jag kontakt med dåvarande modesajten ”Stockholm Streetstyle” som blev mitt första blogghem och min blogg hette ”Fashion BonBon”.

Är är en av mina första poster på bloggen. Inlägget bestod av två bilder från samma setup och några rader om vad jag hade på mig. Jag hade nämligen bestämt mig för att enbart ha en modeblogg och INTE dela med mig av något personligt. Jag tyckte faktiskt att det var lite pinsamt att skriva om sitt liv och hade ingen tanke på att någonsin göra det. Såklart var jag påverkad av vad alla omkring mig sa men som tur var struntade jag i det efter några år och idag kan man nog kalla min blogg högst personlig.

Men då var det enbart outfitsbilder som gällde. Här är en favorit som är tagen samma år, alltså för sex år sen. Bilden är tagen av Rami Hanna som jag lärde känna genom att jag började ta mig in på modeveckorna och han på samma sätt 🙂

 

Många knepiga bilder blev det, hehe…

Så här såg för övrigt mitt instagramkonto då. Jag hade 700 följare och tyckte det var GALET mycket!

En annan sak som var ”min grej” då var hatten. Jag hade ALLTID hatt. De flesta visste inte mitt namn men jag gick under ”hon med hatten” – ett bra knep för övrigt att ha något som får en att sticka ut. Mitt nuvarade sånt trick är nog att jag klippte kort. Nu har iof många det men när jag kapade håret var jag nästan ensam om det i min bransch.

På sidan av jobbet jobbade jag extra på Bik Bok och även här gjorde jag mitt bästa för att impa på huvudkontoret vilket ledde till att jag och min BikBok-kollega Madelene Billman fick åka över till Oslo och styla en kampanj. Den var en DRÖM och jag var SÅ stolt när dessa bilder sattes upp i butiken där jag jobbade!

När det var dags för modevecka igen såg jag till att mejla åt mig fler inbjudningar och såklart såg jag vill att ha ”fotovänliga” outfits för att fångas på bild. Men jag höll mig ändå till min stil, jag tog inte till supermärkliga looks utan det funkade ändå 🙂

Dagarna efter modeveckan började jag se mig själv i olika tidningar och jag blev otroligt stolt och taggad. Jag ville synas mer!

Fler och fler bilder började poppa upp och med det fick jag fler följare på min blogg och Instagram och jag började bli inbjudan till bloggevents, jag kunde knappt tro att det var sant.

Jag lyckades även tjata till mig att skapa webb-tv från modeveckan till Aftonblandet genom mina kontakter på Sofis Mode. Jag fick inte en krona i betalt men jag visste att det skulle löna sig senare. Vilket det ju gjorde!

2013 Året där på blev jag nominerad som ”Årets Nykomlig” på Veckorevyns Blogawards och jag kunde knappt tro att det var sagt. Jag hade bara bloggat ett år och hade inte alls så mycket läsare men detta blev en enorm pepp för mig att fortsätta och sikta ännu högre. Även detta ledde såklart till nya följare på mina kanaler.

2013 Sista terminen i skolan hade vi praktik och jag fick praktikplats på en tidning om inte finns längre men som hette OM. Jag fick snabbt ha hand om deras webbsida som ingen tog hand om det det blev min bebis. Jag hörde av mig till olika bloggare (bla Michaela Forni & Caroline Sandström) och frågade om jag fick intervjua dem till sajten. Vilket jag fick! Jag kände ingen i bloggbranschen men tog alla chanser jag fick till att knyta kontakter och hitta vänner. Och genom mina olika intervjuer gjorde jag båda.

2013 Jag fick en inbjudan till en frukost på Nybrogatan 38 där ett de bjudit in ett gäng bloggare. När jag kom dit och såg alla de tjejer jag själv följde slaviskt och som drev några av Sveriges största bloggar var jag övertygad om att det blivit fel. De måste skickat inbjudan fel, de måste trott att jag var någon annan tänkte jag. Men de hade de inte. Jag vara bara så otroligt chockad över att jag nu helt plötsligt, ett år efter att jag startat mig blogg, satt med dessa bloggstjänor och käkade frukost. Det var för bra för att vara sant!

Samma år gjorde jag även en Youtubeserie som hette ”WalkShow” där jag intervjuade olika bloggare medan vi gick en promenad ihop. Ett koncept som jag var supernöjd med och sålde in tillsammans med Rami till ett nätverk som heter Splay. Och jag blev överlycklig när Kenza tackade ja till att vara med, vilken dröm!

Även Victoria Törnqvist var med!


Och Lisa Olsson! (Alla avsnitt finns att se på Youtube om du söker på ”Walkshow” 🙂 )

2013 Efter min praktik och examen skaffade jag först ett kontor tillsammans med några klasskompisar men till hösten samma år ville jag hitta ett nytt. Jag fick tips om att dela kontor med Jennie Ellen (som har sitt eget skomärke under samma namn) och jag flyttade in hos henne i en källare vid Odenplan. Jag hade kvar lite frilansjobb från min praktik och hade fått jobb som modeskribent och bloggare på tidningen CHIC. Ännu en dröm som gick i uppfyllelse efter att jag mejlat dem och frågat om jag fick börja jobba där! Jag sa upp mig från Bik Bok utan att ha några pengar sparade men jag kände att om jag inte får lön från ett fast jobb får jag se till att tjäna pengar på andra sätt. Det kommer nog bara trigga mig tänkte jag. Det gick ju bra men nu i efterhand kanske det inte hade varit helt dumt att ha en liten säkerhet i alla fall 🙂

För Chic bloggade jag alltså, skrev modeartiklar och såklart tjatade jag till mig att skapa webb-tv från modeveckan året där på!

Jag blev också skickad till London för att intervjua designen Matthew Williamson och jag var livrädd varje sekund. Men tog som många andra gånger under min karriär till ”Fake It Til You Make It”-knepet!

Helt plötsligt började folk från olika tidningar och sajter höra av sig och frågade om de fick intervjua mig. Jag som själv intervjuade bloggare fattade inte varför de ville intervjua mig men jag sa självklart ja och svarade glatt på alla frågor. Bilden ovan är från en sån intervju!

2014 Innan jul 2013 fick jag en förfrågan om att komma på en intervju för modesajten Modette.se som letade efter en ny chefredaktör. Min kompis Ida Warg som jag hade bloggat med tidigare på CHIC hade tipsat sitt nya blogghem om mig. Först var jag skeptisk. Jag hade läst Modette, både tidningen och sajten, men tyckte inte att den var så bra, att den hade ”tappat det”. De förklarade för mig att de ville hitta någon som ville göra om hela sajten och att de trodde att jag var rätt person. Vad de grundade det på undrar jag fortfarande men jag måste gjort bra intryck till personer i branschen då de hört att jag var duktig. Efter några intervjuer och arbetsprover var jobbet mig och vi rekryterade i samma veva Joanna Fingal som blev moderedaktör.

Vi tog pressbilder (m hjälp av min syrra) och var redo att ta världen med storm!

Jag jobbade dynget runt i tre år på Modette totalt. Det är de mest galna och lärorika året i mitt liv. Ni som lyssnat på podden vet att jag höll på att bränna ut mig på kuppen (jag hamnade på sjukan, fick arbetsförbud mm men klarade mig). Jag hade inga gränser och gjorde ALLT för att få min nya bebis att växa. Vilken den gjorde. Vi slog trafikrekord på trafikrekord och jag fick priser på jobbet för mitt hårda jobb.

Jag vann även priset som ”Årets chicaste bloggare” 2015.

 

Jag åkte till New York, London, Paris på modeveckorna för att rappotera hem till våra läsare och jag ÄLSKADE det!

2015 Var också året som jag träffade min soul sister Vanja! Jag rekryterade henne som bloggare till Modette och det sa klick direkt! Vi kände att vi var tvungna att göra något mer än att bara blogga på samma ställe, så vi bestämde oss för att starta vår podd. Och nu har vi poddat i TRE ÅR!!!!

2016 Jag började jobba mer och mer med olika samarbetspartners och började tjäna pengar på min blogg.

Jag behövde inte längre mejla och be om att bli inbjuden till Modeveckan utan fick inbjudningar till alla visningar. Jag levde min dröm!

2016 Vi spelade in andra säsongen av It Girls (ett webb-tv format som jag var med och tog fram för Modette) där Forni och Bianca var två av gästerjurymedlemarna. Ännu en dröm som gick i uppfyllelse efter att jag drömt om att vara programledare sen jag läste Media på gymnasiet!

Men åren lärde jag känna fler och fler bloggare och i dag har jag otroligt många fina vänner inom min bransch. Och det är så kul att jag började med att läsa alla deras bloggar för typ tio år sen, haha.

2017 Efter år åt på Modette, många modeveckor världen över stod jag återigen på New York Fashion Week. Jag var backstage på Vera Wangs visning och jag kände helt plötsligt att jag var ”klar”, jag hade uppfyllt mina drömmar inom mode, jag var redo för något nytt. Jag sa upp mig från mitt jobb som chefredaktör på Modette och vågade (utan en krona sparad) kasta mig ut och satsa på mina egna kanaler. Jag hade en tillit till min egen förmåga och jag trodde på det jag gjorde i mina egna kanaler. Jag som inte alls hade en tanke på att jobba som bloggare utan som ville jobba på tidning hade helt bytt spår. Jag ville skriva mer om min nykterhet som jag hade börjat göra intervjuer om, jag ville blogga om personlig utveckling och om att följa sina drömmar. Eftersom jag hade lyckats uppfylla så många av mina borde jag ju kunna hjälpa andra att göra samma sak.

Så i oktober 2017 slutade jag på Modette. Jag lämnade mitt fina kontor som jag styrt upp och min härliga redaktion. Det var med blandade känslor men min magkänsla sa att det var rätt beslut. Jag var redo för nästa steg!

2018 Idag driver jag mitt AB och jobbar enbart med mina egna kanaler. Och jag har till och med personer med på mitt team. Jag saknade i viss mån att jobba med andra efter att jag lämnade min redaktion men tycker också det är skönt att jobba själv så som jag har det i dag är en drömkombo! Jag fåt både jobba med mina grymma brudar och på egen hand.

Jag har fördjupat mig i ämnena som jag ville skriva mer om och idag är personlig utveckling och välmående en daglig del av mina kanaler. Och i höst kommer min första bok om min nykterhet ut (förbeställ den här och få den signerad!). Jag har uppfyllt många av mina drömmar och jag lever verkligen mitt drömliv! Jag är så otroligt stolt över mig själv att jag lyckats ta mig hela den här vägen och det har fått mig till att drömma ännu större! Dream Big, you know 😉 Nu ser jag fram emot att släppa två böcker i höst, föreläsa och inspirera fler och fler människor. Och jag hoppas att ni är med mig på resan!

Vad kan man lära sig av min karriärresa då? Jag har listat fem (6) viktiga saker:

Ta för dig! Inget kommer gratis, drömjobbet kommer inte bara landa i ditt knä. Go Out And Get It! Mejla, ring, besök – visa att du finns och visa vad du kan!

Våga! Jag har vid ett par tillfällen vågat kasta mig ut för att följa mina drömmar. Jag är övertygad om att man måste göra detta för att nå nya vägar. (Tips! Kan ju vara bra att ha en månadshyra sparad i alla fall).

Var trevlig! Jag har tack vare att personer jag jobbat med på vägen fått både vänner och värdefulla kontakter som har hjälp mig framåt. Så se till att vara trevlig och härlig mot alla du möter.

Have fun! Gör det DU tycker är kul. Gör det DU är bra på och ha kul på vägen. Ta det inte på för stort allvar. Hellre att saker blir av än att de blir perfekta och blir liggandes.

Skit i vad andra tycker!!! Ja, detta är SUPERVIKTIGT och totalt avgörande för OM du ska gå din egen väg eller inte. Det spelar faktiskt ingen roll vem som tror, tänker och säger vad det viktiga är att DU vet vad du vill göra, att du gör det du vill göra och att du tror på dig själv.

(★ Juste, en till sak. TRO PÅ DIG SJÄLV!!!! Utan det kommer det inte att gå. Så just do it, have your own back och peppa dig själv i alla lägen. Och läsa detta Monday Mantra.

DREAM FUCKING BIG!!!!! Love J


29 kommentarer29 kommentarer om “Hur tog jag mig in i modebranchen? ( + mina bästa tips) ★”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Vilken livsresa du har genomgått. Wow! Har följt dig i flera år och många år framöver kommer det att bli. Du är fantastisk! 🙂

  Svara
 • Men tack fina du 😘😘😘🙏🏻🙏🏻🙏🏻

  Svara
 • Hej! Vad kul det var att få läsa om din resa! Boken är förbeställd!

  Kram

  Svara
 • Meeeeen åh va underbart att höra 😍😍😍😍🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

  Svara
 • Så jäklans grym!! SÅ inspirerande inlägg!! Tack för det!

  Svara
 • Tack själv <3 🙂

  Svara
 • Tack för inblicken i din resa! Mycket som har hänt under åren. Inspirerande och se att det går att nå sina drömmar! 🙂 Kram

  Svara
 • Va härligt att höra :)))) Tack för peppen! Kram

  Svara
 • Josefin! Det här var verkligt spännande läsning och kul skrollning – TACK för att du bjussar och hej vad du har jobbat för att vara där du är idag!? Jag tycker det är snällt av dig att vara transparent med den, med resan, du har ju CV och erfarenhet som en femtiobastare!? Alltså på GOTT – på WOW! Heja dig och heja alla!

  Svara
 • Men åh tack Hanna!!! 🙂 Ja, det har varit några intensiva år :))) KRAM!!

  Svara
 • Jag började läsa din blogg ca 2015 och har läst den mer eller mindre sedan dess. Jag kommer ihåg vissa utav inläggen och tänkte att det inte kan har varit så längesedan men det vart det. Tiden går fort och jag har fått många outfit tipps från dig. Tack!!

  Svara
 • Ja verkligen 🙈💕 Kul att höra! Kram

  Svara
 • Wow va roligt det vara att läsa detta Jossan 😍😃 Jag upptäckte dig när sofies mode skrev om dig och din stil i ett nummer av sin tidning, minns så tydligt att jag såg bilden på dig tittade på mina egna kläder och såg att jag i princip bar samma look, hade även alltid konstant hatt i flera år, och bestämde mig för att skapa ett instagram konto för att kunna följa dig där, hittade även fram till din systers instagram och har fått massor av klädinspo från er båda och när su kapade ditt hår kort gjorde jag det också. Sen fann jag din blog och har lyssnat på din och vanjas pod sen ni startade den. Finner nu massor av livs inspiration i er båda, i bloggarna, podden och på instagram. Sååå kul att få läsa om din resa igen och se de där bilderna jag en gång för länge sen blev så inspirerats av 😍😃

  Svara
 • Men åh va kul att höra :))))))) Va härligt att du är med på resan 🙂 <3 KRAM!!!

  Svara
 • Skrev just ut listan å satte upp den på väggen på jobbet. Vad du inspirerar och peppar, det är helt galet! Tack för dina, som alltid, underbara inlägg!

  Svara
 • Wow tack för du delar! Go girl! <3

  Svara
 • Hej Josefin! Vilken fin resa du har gjort! Har precis beställt din bok och ser framemot att läsa den så fort den landar i brevlådan. Ha det fint

  Svara
 • Men åh va kul! :))))))

  Svara
 • Så fint av du delar med din resa till där du är nu 💟💕💖 här sett både Sofi Mode och de intervjuer som du med Kenza med splay 💟💕💖 It girls älskar den webb serie 👍👌👊💥👑💎🌟🌸💫🌌📷🎥🎬💗💖💟💕 Längtar tills er bok kommer ut till hösten 💟💖💕💗 bästa Podden #josefinochvanja 💕💟💖💗
  Tack att som du gör podden instagram bloggen för din pepp kärlek inspiration och genom den du är Josefin 👑💎💥🌟🌟🌟💗💖💟💕👑💎👑🌟🌟🌟💗💖💟💕

  Svara
 • Men åh tack för peppen Malin <3 <3 <3 KRAM!!

  Svara
 • Wow, så kul att läsa! Jag har förbokat boken och är sååå taggad att läsa den.

  Svara
 • Meeeen åh så kul!!! TACK! Känns galet att någon beställt och ska läsa min bok.. Men också så häftigt 🙂 Hoppas du gillar!!!!

  Svara
 • Var har du köpt byxorna med stjärnorna?

  Svara
 • Från Love Stories men fast typ två år sen 🙈

  Svara
 • Inspirerande! Men vad hände med Urban gloss?

  Svara
 • Det finns! Jag slutade jobba där för ett år sen dock. Borde kanske haft med det i inlägget men blev så mycket :)) Kram

  Svara
 • Har aldrig kommenterat förut men alltså, woooooow, vilken pingla och grym resa du har gjort/gör 🙂 Så ball och blir så inspirerad av dig! YOU GOO!!

  Svara
 • ÅH TACK för peppen!<3

  Svara
 • Alltså känner bara att jag vill kommentera detta inlägg och dela med mig av min egen berättelse! Har följt dig huur länge som helst och tycker du alltid varit en sån toppentjej! Började följa dig då jag själv ännu gick i gymnasiet i Finland, lite osäker och hade ingen aning om vad jag ville göra och lyssnade på vad anlla andra sade (t.ex att vara modell, men nej fy vilken industri som inte passade mig alls och bara tryckte ner mitt självförtroende). Med tiden tänkte jag bara fuck it, jag kör på vad jag själv vill. Flyttade till Amsterdam utan att känna någon och gjorde min magisteutbildning i marknadsföring här, lärde mig holländska och har nu jobbat det senaste halvåret som social media executive på ett miljonföretag! Vaknar varje dag i Amsterdam och tänker- I made it! Har såklart nya mål nu men jag lever verkligen mitt DRÖMLIV, älskar varje dag och vill bara sprida positive vibes till ALLA! Och jag fick verkligen så mycket pepp från din & vanjas podd och mod till att vara glad, mig själv och göra precis vad jag vill! Det blev ju bra! Tusen tack för det, fortsätt sprida din energi <3 YOU GO!

  Svara