Det förekommer cookies på josefindahlberg.se. Genom att fortsätta läsa på josefindahlberg.se godkänner du detta. Läs mer om cookies här.

09:08 | september 1, 2018

Konsumera mindre ❥

Hej bästa ni, i veckans poddis avger jag och Vanja våra höstlöften. En tradition i podden och detta bli fjärde gången vi gör det. Lyssna på avsnittet här!

Mitt ena höstlöfte är att konsumera mindre!! Jag är en riktig shopaholic även om det suger att erkänna det. Jag kan få ett extremt köpsug och har många gånger en mycket märklig mentalitet när jag shoppar som jag berättar om i podden. Tex att om jag bara ska köpa en sak och det är lång kö så kan jag tycka att det är onödigt att stå i en så lång kö för den här lilla saken och tänker ”att det är lika bra att hitta något mer så det är värt väntetiden”. Helt sjukt jag vet, men jag erkänner det för att jag vill göra en förändring. Jag vill inte hela tiden köpa nya saker eller uppmuntra er att köpa nytt, nytt, nytt. Jag kommer inte avge ett löfte att aldrig mer köpa något men jag ska minska mina inköp markant!

Jag vill:

❥ Bli bättre på att köpa second hand. Det gjorde jag jämt när jag pluggade och ska hitta tillbaka till det.

❥ Bli bättre på att rensa och låta mina saker vandra vidare så de inte bara blir liggandes

❥ Byta kläder och grejer med kompisar!

❥ Göra en regel som att typ ”bara får köpa fem saker i månaden” tex. Förslag?

Nu hoppas jag att ni också är taggade på att konsumera mindre? Och så vill jag gärna ha tips och trix från er som redan är grymma på att konsumera lite 🙂 Jag behöver alla råd jag kan få! Love J!


51 kommentarer51 kommentarer om “Konsumera mindre ❥”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Jag accepterar villkoren som finns här

 • Först och främst, tack för en härlig blogg! Jag kallar mig själv minimalist, har gått igenom olika sätt att rensa det mesta jag äger och upplever att ju färre grejer jag har desto mindre grejer vill jag köpa. Sen är inte minimalism för alla men mitt tips är att läsa på om minimalism och även göra en ”30-dagars rensarutmaning” för att få en uppfattning om hur mycket onödigt man faktiskt äger och att många av dessa saker hade kunnat vara pengar på sparkontot. Är man en ganska upptagen person kan man göra en sån utmaning över två eller tre månader dvs att man gör något varannan eller var tredje dag istället för varje. Lycka till!

  Min favorityoutuber har en bra 30-dagarsutmaning med en medföljande checklista: https://www.youtube.com/playlist?list=PLW3yd6NHmEVrjE326W1eakejxUeo1CMyM

  Svara
 • Åh älskar detta!! Jag måste testa 😀 !!!! <3 <3 Tack snälla för tipset!

  Svara
 • Älskar detta då jag själv är inne i samma tankebanor! Jag tog en bunt kläder jag inte använder längre och satte mig vid symaskinen. Tex kan en gammal klänning klippas av, follas upp och bli en tröja! Dessutom är der kul att hitta saker på second hand och sy om så att det blir som en vill ha det. Det behöver inte vara så svårt. Så skaffa symaskin och gå loss! Så skönt för hjärnan också att vara kreativ!
  Kram ses på bloppis!

  Svara
 • Wow, så kreativt och härligt. Love it!!!

  Svara
 • Jag har gjort ett stort ryck med att handla mer hållbart och konsumets mindre, även fast jag ääälskar kläder! 🙂 mina några tips som hjälpt mig:
  1. Kolla material. Jag köper inget i polyester eller akryl. Polyester släpper liksom ut små mikroplaster varje gång man tvättar det vilket är skit för miljön. Plus att det inte andas eller håller särskilt bra. Jag köper bara kläder i naturmaterial! Å tar hand om kläderna.
  2. Om ett plagg är jättebilligt, har den som sytt det inte fått bra betalt och sånt vill jag inte stötta. Sen klart att dyrare behöver inte betyda bättre villkor, men köpa från märken som har en bra policy mot miljön och de som jobbar där.
  3. Jag älskar smycken, som du :-)) är som en vandrande julgran.. haha. Och har man bra smycken så kan man piffa upp alla outfits!! Då behövs inte lika mycket olika kläder.
  4. Bara köpa sånt jag ÄLSKAR. Man har ju plagg man älskar o använder hela tiden, och känner man så inför ett plagg så har det en plats i ens garderob. Men typ ”den här kan jag ha på en fest nångång..” nej! Köp iiinte.

  Svara
 • SÅ BRA TIPS!!!! <3 <3 <3 TACK!

  Svara
 • Gud vad glad jag blir av att läsa detta!! Brukar se mig själv som väldigt mån om miljön och skäms ibland lite över bloggar jag läser eftersom de så ofta har en hand i dagens konsumtionshets. Men bilderna är så fina och texterna (framför allt dina!) är så peppiga och gör en taggad på livet, så jag fastnar. Känns så himla skönt att du tar ställning och sätter ett realistiskt mål. Visar att modeintresse och ”bloggliv” inte måste bygga på konsumtion (men att ställningstagande samtidigt inte behöver betyda batiktröja och hemgjorda sandaler…)! 👏🏼👏🏼😍

  Svara
 • Men åh härligt att läsa <3 <3 Tack för peppen!! Kram

  Svara
 • Blir så glad av att läsa detta! Grymt att du gör detta själv men också delar med dig av det och på så sätt förhoppningsvis inspirerar många andra till att tänka till. Kram!

  Svara
 • Så himla bra grej! Heja dig! Jag tänker ofta på mitt eget shoppande, varför jag köper vissa saker, osv. En grej som hjälpte mig var att skriva ned mina fem senaste inköp (inte mat) och utvärdera dem med frågor som: Varför köpte jag detta?, Gillar jag den/det fortfarande?, Till vem köpte jag den egentligen? För det känns som att min konsumtion ofta handlar om att jag vill ”bli någon annan.” Och det går ju inte att köpa sig till, och det vet jag egentligen.

  Lång kommentar. Älskar din blogg!

  Svara
 • Bra tips!! Tack 🙂 <3

  Svara
 • Grymt bra initiativ! Tacksamhet är ju någonting som förbättrar ens livskvalitet och att istället vara tacksam över det man har och inte hela tiden tänka att man behöver addera någonting för att det ska kännas bättre. Självklart vill man känna sig fin och bekväm med sig själv men behöver Alltid ens kläder spegla ens person? Att Acceptera att det räcker med det man har är ett stort steg och om man vill förändra något så kan man försöka hitta nya sätt att kombinera de kläder man har, eller mixtra med detaljer. Jag byter kläder med vänner och familj vilket är något roligt att göra tillsammans. Dra ihop ett gäng vänner och be alla ta med plagg de inte använder och så byter man med varandra helt enkelt över en fika! 🙂
  Iochmed att många följer dig och inspireras av dig så tror jag att du också stärker andras självkänsla genom att sprida budskapet ”good enough” – man tar tillvara på det man har och det är bra nog :)) Tack för ett fint inlägg och ha en fin dag! :))) kram

  Svara
 • AMEN!!!!!! <3 <3 <3 Tack!!

  Svara
 • Din blogg är min favoritblogg. Kan du inte göra ett inlägg om inspo till dina bohemiska smycken!

  Svara
 • Din blogg är min favorit. Kan du inte göra ett inlägg med alla dina bohemiska smycken (samt bra ställen att köpa på) KRAM

  Svara
 • Åh, då måste du lyssna på Ecofashionistapodden. Där har vi mängder av avsnitt med praktiska tips, bland annat om hur du anordnar en klädbytardag, jobbar med det du har och vi kör även ett helt shoppingfritt år. Blir så himla glad när stora Influencers tänker hållbart. Kram!

  Svara
 • Såklart ska jag göra det!! Kram

  Svara
 • Jag har också börjat tänka i dessa banor. Bl.a har jag börjat kolla mycket på materialet och investerar i bättre material när det gäller t.ex stickade tröjor (ej akryl osv). Tänker att det är bättre att ha ett par dyrare ulltröjor i varsin kulör än att ha tre mossgröna stickade tröjor som ändå hänger på galgen för att de blivit noppriga efter en tvätt… Så mitt löfte är att köpa färre plagg med mer tanke bakom!

  Svara
 • Superbra tips!! Jag har också mer och mer börjat tänka på det <3 Tack för peppen! Kram

  Svara
 • Hej Jossan! Jag blir så glad över att du tar upp detta sjukt viktiga ämne och visar modet att erkänna sånt beteende (jag känner verkligen igen mig)☺️ Vill tipsa dig om att kanske prova ett riktigt ”köpstopp”, för jag tror att shopping är precis som vilket beroendebeteende som helst…dvs mer vill ha mer. Jag märker iaf att jag har en tendens att vilja ha fler saker bara några dagar efter att jag shoppat något, dvs för att jag matat suget och fått det tillfälligt tillfredsställt. Då brukar jag ha fullständigt köpstopp för att bryta vanan och det kan man ju designa hur man vill (tex en, två, tre månader vad man nu vill) och antingen gäller det precis allt utom mat och annat nödvändigt men jag brukar bestämma att det gäller kläder, skor och inredning (men typ blommor går bra pga gör mig alldeles för lycklig för att jag ska kunna låta bli 😂). Stort tips!! Fem grejer i månaden funkar säkert också men jag tänker att det ändå matar på suget 🙈 Och jag slår aldrig på mig själv om jag ”inte lyckas” utan tänker att det var ett snedsteg men nu börjar vi om. Ser mycket fram emot att du ska skriva mer om detta ämne!!😍 (pga vi har bara en jord ☺️) puss på dig!💘💘💘💫

  Svara
 • Tack snälla för att du delar med dig <3 Och jag håller med och fattar grejen men ska man lixom ALDRIG köpa något mer då? Känns som ett för stort steg.. Jag tror jag börjar med att trappa ner. Jag har också ett stort intresse för personlig stil och inredning så tror jag ska försöka att köpa det jag köper second hand eller vintage, eller låna kläder 😀 så kul att så många av er är taggade på detta, det peppar mig SÅ mycket!! Nu kör vi 😀 KRAM

  Svara
 • Super bra intsiativ! :))
  Har själv varit en person som shoppat alldeles för mycket. Men sedan ca 2 år tillbaka har jag dragit ner shoppandet.

  När jag konsumerar inriktiar jag mig på att det är fairtrade ( värdiga arbetsförhållande) och ekologiskt.
  Mitt mål för nästa år är att försöka shoppa ”local” (låter bättre på engelska haha)

  Förr kunde jag känna att fingrarna kliade efter spontan shoppingen men det försvinner sakta men säkert.
  Keep up the good work!!

  Svara
 • Grymt!! Tack för peppen <3

  Svara
 • Härligt!! Läs boken Prylbanta som ger nya perspektiv och bra tips 😍 Första tipset då kan ju vara att låna den på biblioteket eller läs den som e-bok för att slippa köpa och belasta miljön.

  Svara
 • Grymta tips!! Tack! 🙂

  Svara
 • Hej Josefin! Jag älskar din blogg och har följt dig i flera år nu. Vill passa på att tipsa om min kompis blogginlägg kring hennes årsutmaning gällande konsumtion: https://nouw.com/sarahjalmeby/om-min-ars-utmaning-34104145
  Heja dig! Kram

  Svara
 • Grymt Tack!! <3

  Svara
 • Jag hade en riktig utmaning med mig själv första halvåret av detta år. Jag shoppade inte på sex månader (alltså kläder och saker till garderoben) och de gick faktiskt mycket lättare än vad jag trodde. Jag ville utvärdera min garderob och se vilka kläder jag faktiskt använde och vilka jag trivdes. Istället för att springa och köpa något nytt så fort jag kände för det. Och jäklar vilken insikt jag fick när de kom till shopping och min garderob. Det var verkligen nyttigt för mig! Men det som hjälpte mig var iallafall att undvika frestelser. Jag slutade hänga i butiker, shopping centrum och var knappt nere på stan. Och var jag där var de för en fika. Sen är det väldigt bra att sätta tydliga regler för sig själv, precis som du verkar göra, de gör de hela så mycket lättare. Sen för att inte falla för inpulsshopping försöker jag alltid ställa mig tre frågor. Varför vill jag ha denna? Och hur vill jag egentligen att min garderob och stil ska se ut och passa detta verkligen in? Sen försöker jag alltid vänta 24 timmar innan jag köper plagget. Oftast blir det faktiskt inget köp! Och blir det de vet jag ju att det verkligen är något jag vill ha. De är några saker som hjälpt mig! ☺️

  Svara
 • SÅ BRA TIPS! Kul att du tipsar fina 😀 Och heja dig!! GRYMT JU!!! Blir så peppad! Kram

  Svara
 • Jag började köra på en capsule wardrobe i våras – innan det shoppade jag oftast massor bara för att det kändes som att jag inte hade något att ha på mig. Nu har jag mycket färre plagg men det känns som att jag har massor att ha på mig för att allt matchar. Capsule wardrobe är inte något för alla, men för mig passar det bra och jag konsumerar mycket mindre.

  Svara
 • Smart!! Ska jag spana in 🙂 Kram

  Svara
 • Vad roligt att se att fler tänker lika!! Jag hade i nyårs-utmaning att bara konsumera hållbara kläder, men nu såhär några månader in har jag insett att det är ett ganska stort steg från att konsumera mycket… I veckan skrev jag ihop ett litet inlägg som innehåller flera tips – länkar till inlägget i webbplats, så hoppas jag att du får lite mer tips :*

  Svara
 • Så bra!! Grymt att vi är många som vill peppa på ämnet 😀 Kram

  Svara
 • Bra grej där 🙂 Varför inte satsa på att ordna lite flygfria yogaresor också? Finns många fina ställen man inte behöver flyga till och tänk vad harmonisk naturen blir när den slipper utsläpp. Den måste ju få sin yoga den också 🙂

  Svara
 • Ja, tänkt mycket på det. Kommer, ska bara bli yogalärare först 🙂

  Svara
 • Vad glad jag blir av detta! Håller också på att försöka detoxa mig från att shoppa saker. Har fått väldigt mycket klimatångest på sista tiden och kan bli lite ledsen av hur många influencers som indirekt promotar att en ständigt ska köpa nytt. Så heja dig!! Kul att läsa en blogg där en kan få motivation till att bli en mer medveten konsument!

  Svara
 • Fantastiskt! 😀 Tror vi är många som längtar efter det här, att konsumtionshetsen ska lägga sig och att man hittar inspiration till att använda det man redan har. Jag har själv startat ett instagramkonto där jag tar bilder av mina secondhand fynd. Syftet med kontot är att inspirera mig själv främst, de dagar jag känner att jag inte har något att ha på mig. Tänkte göra kontot privat först, men tänkte att om jag kan inspirera någon annan som är tveksam till att handla second hand så är det ju toppen! Nu har jag mest bilder på enskilda plagg och accessoarer, men tänker vidare att köra olika kombinationer för att se hur mycket jag faktiskt kan variera stilen med det jag har. Mitt konto heter second hand insp för den som är nyfiken. Hoppas fler vill göra liknande försök och dela med sig av hur det går! Ingen kan göra allt men alla kan göra något, som det heter 🌎 Önskar dig stort lycka till, ska bli så himla roligt att följa dig i det här! 👏🏼😀

  Svara
 • Så grymt!! Heja heja 😀

  Svara
 • Jag (eller rättare sagt, min mamma har tvingat mig till denna regel😂) har en regel att för varje plagg jag köper ska TVÅ plagg ut! Blir alltid en funderare både i affären, vilka plagg som jag kan ge bort bara för att få köpa denna tröja tex, men även hemma sen vilka plagg använder jag sällan eller aldrig? Får nämligen inte plats med alla kläder så denna regel funkar super för mig🙌🏻

  Svara
 • Grym mamma 😀 Tack för tipset!! En in, två ut – då blir man noga med VAD man köper <3 Kram

  Svara
 • Oj, skrev en kommentar men vet inte om den försvann 😳 Försöker igen 😊 Fantastiskt att du gör det här! Tror vi är många som längtar efter att konsumtionshetsen ska lägga sig och att man istället kan inspireras att använda det man redan har. Jag har själv startat ett instagramkonto där jag visar mina secondhand fynd. Tanken var att jag skulle inspirera mig själv först och främst, de dagar när jag känner att jag inte har något att ha på mig. Jag tänkte därför att kontot skulle vara privat, men så tänkte jag att om jag kan inspirera NÅGON som kanske är skeptisk till second hand så är det ju toppen! Jag tänker vidare att jag ska kombinera de kläder jag har och fota, för att se hur mycket jag kan variera stilen med det jag redan äger. Man blir ju så lätt låst i samma gamla kombinationer… Mitt konto heter second hand inspo för den som är nyfiken 😊 Önskar dig stort lycka till, det ska bli så roligt att följa dig i det här!

  Svara
 • Vilket bra höstlöfte! Jag vill själv börja shoppa mer kläder på second hand just eftersom det är ett så bra sätt att återanvända, och billigare! 🙂
  Jag vet inte om jag har något tydligt tips men jag brukar försöka påminna mig själv om att jag har en himla massa fina plagg i garderoben. Ibland kan jag bli helt manisk och scrolla igenom varenda nätshop i jakt efter det perfekta plagget och helt plötsligt har jag glömt av alla andra fina plagg jag redan äger liksom. Och jag brukar försöka ta väl hand om dem. Tvätta i skonsamt tvättmedel, hänga upp, vika och inte liksom slita och slänga för mycket.

  Svara
 • SÅ bra! Mer second hand shopping åt folket 😀 <3 Kram

  Svara
 • Hej Jossan!! Tack för en peppig och inspirerande podd och blogg!
  Mitt allra bästa tips är att vänta innan man köper något!! Varför köpa saken direkt när man hittat det i butik eller online? Är det verkligen något man vill ha kan man faktiskt längta och tråna, och är det bara något man vill ha för stunden(vilket typ majoriteten av alla ens köp är) så går känslan ”över” ganska fort. Jag brukar printscreena ngt jag vill ha eller skriva upp det, vänta ngn dag, kanske upp mot en vecka. Och oftast då har man ett bättre och mer objektivt perspektiv på köper och köper det man faktiskt behöver och kommer att använda lite längre! Också väldigt bra att inte hela tiden lyssna och försöka stilla sina begär utan känna efter – man är faktiskt rätt nöjd med det man har!

  Svara
 • WORD!!! Det är min nya regel! Jag har varit en SÅN spontanshoppare…. Tack för att du delar med dig! Kram

  Svara
 • Hejja dig! Jag är sedan ett år tillbaka inne på samma spår! Jag köper numera bara bra kvalitet och få uttänkta saker, dvs inga impulsköp. Det jag har tar jag hand om. För mig hjälpte det att sätta ett sparmål! Dvs innan året är slut ska jag ha sparat x kr. Eftersom jag är en tävlingsmänniska så har det blivit en utmaning jag går igång på:) och bästa känslan av allt är när man klarar det! Alla onödiga köp är istället pengar på kontot. För mig har det även blivit som någon annan här skrev, ju mindre man köper ju mindre vill man ha. Lycka till!:) ser fram emot att höra mer om detta! Du får gärna uppdatera med bästa tipsen för mindre konsumtion osv. senare😊🍂🍁

  Svara
 • Så bra tips, ska sätta ett sparmål !!! 😀 Kram och heja dig

  Svara
 • Roligt att illustrera denna artikel med en bild av dig som står framför en av de största kreditbankerna i Frankrike 😂😂

  Svara
 • Sluta resa klarar jag nog inte (bilade i somras och tyckte det var jobbigt…) men försöker att ”bara” flyga till nära destinationer och aldrig utanför EU. Har nästan slutat med nagellack, har slutat med parfym, försöker tvinga mig använda upp allt i badrummet innan jag köper nytt, klipper upp tuber. Tycker det är okej med lite slitna underkläder, köper inte ny vinterjacka varje vinter. Sluta köpa plastflaskor, hämtmat är inte heller lätt men jag försöker. Handväska och resväska har jag klarat mig utan att köpa nytt i en hel evighet. Och när jag orkar försöker jag undvika extra plastförpackningar i affären samt närproducerat och eko.

  Svara
 • Vilket härligt inlägg och fantastiskt peppande kommentarer!
  Som flera varit inne på är mitt bästa tips att kolla på material. Det är YTTERST sällan jag köper kläder som innehåller polyester eller viskos och absolut aldrig akryl. De släpper ifrån sig mikropartiklar som skadar miljön plus håller inte så bra kvalitet. Jag köper kläder i merinoull eller bomull, helst gots-certifierad eller iallafall eko. Försöker titta efter mer hållbara val generellt i alla inköp jag gör. Sen är min tumregel att hittar jag något plagg eller så,så ska jag liksom känna att ”WOW detta vill jag ha på mig DIREKT!” ett riktigt favoritplagg med andra ord. Inte ”till nåt tillfälle”. Utan direkt. Det ska kännas riktigt bra bums. Sen kan ju en grej vara att om man har nån liten småsak man tänkt köpa, att man rannsakar sig lite om man verkligen behöver den och inser man att nä, det gör jag inte, så kan man ju sätta över motsvarande summa man sparar på ett särskilt konto. Att antingen spara eller kanske göra någon mer unna-grej för sitt eget välbefinnande mer. Är inte så bra på detta själv men jag säljer en del kläder second hand på kommission när jag rensat och de pengarna jag får in går till ett resekonto för mig och barnen. Många bäckar små….. härligt inspirerande inlägg iallafall! ♡

  Svara
 • Vilket grymt beslut. Det kommer du att greja galant! Jag har en hel del tips på min blogg både kring second hand-shopping och minimalism, du får gärna kika in på tesswaltenburg.com 🙂 Jag är även en av personerna bakom nätverket Sustainable Influencers där vi har många grymma influencers som på olika sätt försöker leva mer hållbart. Stort lycka till! <3

  Svara