Monday Mantra: “I’m good enough”

Välkommen till en ny vecka här på bloggen och till ett nytt Monday Mantra. Jag läste nyligen i en bok att när vi var barn var bland det läskigaste vi visste att en vuxen hittade oss djupt i ögonen. Att vi förknippade det med att vi gjort något dumt, att vi kände oss dömda. Men att bla det mest skrämmande som finns i vuxen ålder är att titta sig själv i spegeln. Och det gjorde ont i hela mitt hjärta när jag läste det. Att det finns så många av oss som är så självkritiska och dömande mot den person vi ska tycka om allra mest. Jag läste också att många (framförallt kvinnor) ofta (nästa varje dag) tänker “Im not good enough”. Och så kan vi ju INTE ha det. Därför blir det veckans Monday Mantra. Men också för att jag fick en fråga om detta här på bloggen igen, hur ska man göra för att inte döma sig själv.

Jag själv har varit otroligt självkritisk och dömande. När jag var yngre hade jag negativa tankar om mig själv VARJE DAG, fler gånger om dagen. “Du är värdelös”, “Du är så slarvig”, “Du är ful”, “Du är äcklig”, “Ingen vill ha dig”, “Du kommer aldrig att lyckas”. Den typen av vidriga tankar tog upp större delen av mina dagar. Och det säger ju sig självt, HUR ska man kunna tycka om mig själv, kunna känna sig fin, kunna tro på sig själv om det är det man säger till dig själv dagligen?

När jag bröt mitt tankemönster och började prata kärleksfullt till mig själv började hela mitt liv att vända. Men eftersom jag är en människa faller jag fortfarande dit ibland MEN jag låter det aldrig ta över utan jag avbryter mina tankar när jag kommer på hur sjukt det är att JAG tänker så om mig SJÄLV.

Men hur gör man då? Det är såklart en stor sak och något som kräver jobb och mycket träning men i detta Monday Mantra vill jag främst lyfta detta och få er att fundera över HUR ni talar till er själva. VAD tänker ni när ni står vid spegeln? För det handlar ju om våra tankar och det som är bra att komma ihåg är att vi INTE är våra tankar. Vi kan alltså därför välja vilja tankar vi vill tro på och vilka vi vill ska segla vidare bort.

Om jag är stressad, har sovit dåligt eller har ätit dåligt DÅ märker jag att jag är mycket hårdare mot mig själv. Vilket är ju rätt självklart eftersom jag i så fall är i obalans. Så för att kunna hjälpa mig själv att styra om mina tankar behöver jag se till att ge mig själv bra förutsättningar och alltså ta hand om mig själv. Detta gör även att det blir lättare och lättare för mig att tänka positiva tankar om mig själv då jag ju faktiskt tar hand om mig själv och matar mig själv på ett kärleksfull sätt.

En annan sak som också hör till den fråga jag fick igår på bloggen är att våga vara sann mot själv själv. Kommentarern var bla: “Att inte döma sig för att man inte känner eller känner på ett sätt”. Detta kan ju röra olika saker men om det handlar om tex en kärleksrelation så var jag med om detta. Jag var tillsammans med den “perfekta” pojkvännen. Vi bodde ihop och hade det bra Men jag kände mig inte kär. Jag slog på mig själv varje dag för att jag inte var kär i denna snygga, smarta, snälla, roliga kille. Vad är det för fel på mig??

Men en dag förstod jag att jag förtjänar att vara med en kille som är snygg, smart, snäll, roliga men som jag också är KÄR i. Jag förtjänar att “have it all” så jag vågade ta steget och göra slut. Vi har ofta föreställningar om hur vi bör tänka eller känna men det är först när vi vågar släppa dessa och verkligen lyssna på vårt hjärta som vi hittar vår rätta väg. Det tror i alla fall jag på och så har det varit för mig.

När en dömande tanke eller en negativ tanke kommer och jag själv noterar att den är där så säger jag till mig själv “nej, du har inte tid för dessa negativa tankar. Tänk om”. För det fiffiga med att börja iaktta sina tankar är att man faktiskt kan börja välja bland dem.

Ett klassiskt mindset som är så himla bra är att se på sig själv som sin bästa vän. Skulle du någonsin säga de tankar du har om dig själv till en vän? Förmodligen inte. VARFÖR är det då okej att säga dem till dig själv? Det finns INGEN rimlig förklaring. Du ska ju vara din egen största peppkompis, din egen trygghet, den som klappar dig på axeln, den som alltid finns där oavsett vad.

När jag mådde dåligt trodde jag att jag var tvungen att trycka ner mig själv. Eftersom jag gjorde massa dumma saker, kände mig ful och äcklig så kunde jag ju omöjligt tänka något fint om mig. Och jag sökte också kärleken utanför mig, väntade på att en kille skulle komma och säga att jag var fin även om jag sa inför mig själv och honom att jag tyckte att jag var ful. Jag ville bli räddad. Men NÄR jag vågade släppa denna destruktiva snuttefilt som det blev för mig och börja ta min självkänsla i egna händer så började mina tankar att sakta men säkert att förändras. Jag började våga att älska mig själv, peppa mig själv och tro på mig själv.

Jag vet till 100% att om jag inte hade gjort det så hade jag aldrig kunnat göra allt som jag gör idag. Våra tankar är otroligt kraftfulla och låt inte hela livet gå medan du är din största kritiker. Se till att vara din största stöttepelare och ge dig själv det du förtjänar, alltså kärlek!

❥ Övning!

En annan klassiker men som fungerar och som är otroligt kraftfull.

– Börja dagen med att titta sig själv i spegeln och säg till dig själv att du är fantastisk, vacker, älskvärd. – I’m good enough!

– Avsluta dagen på samma sätt.

Om ni verkligen gör detta så tror jag att ni sakta men SÄKERT kommer att känna skillnaden. Ska vi tillsammans göra detta den här veckan?! Hoppas ni är med mig!    

 Foton: @AmandaParkkinen

Vi förtjänar alla att känna “I’m good enough” varje dag, glöm inte det!!! LOVE YOURSELF! Love J

21 reaktioner på ”Monday Mantra: “I’m good enough””

 1. TACK! Tack för dessa fina mantran du ger varje måndag. En bättre start på morgonen är svårt att få. Många gånger har jag återfått ett hopp, blivit mer pepp och taggad på att fortsätta kriga mot ett positivare och friare liv, utan ångest, panikattacker och ätstörningens närvaro. Din blogg/instagram och eran fantastiska podd har hjälpt mig såsåså mycket. När jag var som värst var eran podd det enda som kunde skingra tankarna lite, om bara för några sekunder gav ni ett leende på läpparna och ibland ett skratt. Eran podd. Era bloggar. Allt ni gör. Är så viktigt och gör skillnad. Ville bara påminna om hur ni påverkar människor ända in i själen.

  Hoppas du får en underbar måndag och vecka <3

  1. josefindahlberg

   Alltså WOW!! Jag ryser, TACK för att du delar med dig. Jag blir sååååå varm om hjärtat att det vi gör kan inspirera och hjälpa. All kärlek till dig <3 <3

 2. Så fint inlägg Josefin, verkligen ett mantra som känns helt rätt i tiden! Känns som vi är mer och mer hårda mot oss själva, vi behöver verkligen ändra på det och börja bli våra egna bästa vänner. Man vill ju alltid kunna lita på sig själv men hur kan man lita på någon om den säger massa fula och elaka saker om en hela tiden? <3

 3. Älskade Josefin❣️ Jag blev så peppad på idag när jag läste detta! Let’s do this

 4. Hei! <3 Har du noen bra Stockholms-tips? Skal dit til helgen, gleder meg! Hvor er det best og spise? Hvor kan man kjøpe krystaller og spirituelle bøker?

  1. josefindahlberg

   Ja!

   Juno på Skånegatan
   Vattumannen på Drottninggatan
   Kristallrummet
   Bodish på Borgmästargatan 🙂

   Hoppas du får en underbar helg här! KRAM

 5. Viktigt mantra! Jag är med på tåget den här veckan. Har testat liknande övningar lite förut men inget jag fortsätter med. Man behöver påminnelsen. Nu vill jag köra igen! <3

  Kram

 6. Åh tack så mycket för en sån bra påminnelse. Jag har skrivit upp det i min måbrabok så att jag hela tiden kan påminna mig och jobba på att bli min egen bästa vän.
  Tack för en bra blogg.
  Kram ❤️

 7. Du är SÅ motiverande, inspirerande och peppande!!! Du får iallafall mig (jag är säker på att det är fler än jag!) att vilja och våga älska mig själv och följa mina drömmar ❤ TACK

 8. Har du något boktips i detta ämne? Isåfall helst på svenska ☺️ Vill verkligen börja träna på att bli min egen bästa vän.

  Kram Camilla

  1. josefindahlberg

   Inte på svenska men älskar boken “You Can Heal Your Life” – men håller på att börja på min egna bok på temat :))))))) Så hoppas jag kan tipsa om den om något år 🙂 Så fint att du är redo att börja med det. Heja dig! KRAM!!!

 9. Älskar, älskar, älskar detta mantra!💘💘💘 Så fantastiskt att du inspirerar och sprider detta vidare för det är ju såhimla viktigt!!! Stor kram fina du

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *