Nu är min balkong redo för att rädda bin ❥

Hej bästa ni, idag ska vi snacka om en viktig grej på bloggen som jag hoppas att ni hakar på. Nämligen att rädda bina!

Vi behöver både bin och andra insekter för att växter ska kunna bli pollinerade. Vi är alltså beroende av dessa insekter för att naturen ska fungera på bästa sätt. En tredjedel av maten vi äter behöver pollinering av bin, humlor och bin ökar skörden och dess kvalitet. Och efter att det används mer och mer bekämpningsmedel mm blir det svårare för bina att överleva. De vilda bina i Sverige håller nu på att försvinna så därför måste vi hjälpa dem!

Vad kan vi göra? Välja blommor och växter som bina älskar! Och det är precis det jag har gjort nu.

Vilka växter ska man satsa på? Jag var på Plantagen och fick superbra hjälp av dem så mitt tips är att gå dit och fråga men jag ska såklart dela vilka växter jag valde.

Bina och fjärilarna gillar örter precis som vi, perfekt ju! Jag valde att köra på Salvia (hittas här), en annan poppisblomma bland bina var Daglilja (hittas här), en superfin blomma som jag valde i både gult och orange. Nu ser ni ju bara gröna långa blad men dessa kommer alltså att blomma fint i sommar 🙂 Längtar!

Jag körde även på Nepeta (hittas här) och Pipört (hittas här).

Andra växter som du kan satsa på för att få en härlig balkong, altan eller trädgård men samtidigt ta hand om bina är:

Honungsört (hittas här– så frön direkt på växtplatsen och håll jorden fuktig till det blivit grodd.

Kärleksört (hittas här) – en flerårig växt som trivs soligt, torrt och näringsfattigt.

Kaprifol (hittas här)– doftande klätterväxt som trivs i näringsrik och väldränerad jord.

Lavendel (hittas här– inte bara fjärilarnas favorit, utan även bin och humlors. Trivs soligt och blommar länge.

Timjan (här), rosmarin (här) och salvia (här– kryddväxter som bin och andra pollinatörer gillar. Perfekt i sommarrabatter och i krukor på balkongen.

Men det finns massa fler så fråga personalen på Plantagen 🙂

Förutom att dessa växter är bra för bina känner jag att de är bra även för mig. Så himla härligt att plantera om, bli lite skitig om händerna och hålla på med växter. Så himla härlig grej 🙂

Och en annan bra grej: för var femte blå plastkruka som man lämnar in får man välja en valfri planta ur Plantagens breda sortiment av växter i dessa fyrkantiga krukor- utan extra kostnad, så återvinns krukorna du lämnat in!

  

Hitta krukor man kan ha utomhus här och läs mer om växter som är bra för bin och pollinerande här

Att inreda balkongen med härliga växter som dessutom hjälper bina är ju verkligen Win-Win 🙂 Älskar min balkong så mycket nu efter att jag inrett dem tillsammans med Plantagen. Varje stund jag kan sätter jag mig där och nu ser jag fram emot att få sällskap av alla gulliga bin 🙂 Hoppas du blir inspirerad att göra samma sak 🙂 Kram Josefin

Advertisement

2 reaktioner på ”Nu är min balkong redo för att rädda bin ❥”

  1. Så underbart! Ska ut och shoppa direkt! En fråga, vart är din magiska hatt ifrån? 💕☮️🎊

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *