Min livsfilosofi: Mind, Body, Spirit

Hela min uppväxt mådde jag dåligt. Jag hade alltid samtal med lärare både i grundskolan, på högskolan och gymnasiet. Jag gick hos kuratorer, psykologer, åt medicin, drack, åt skit, åt inget och gjorde allt för att döva mitt dåliga mående. För tio år sen mådde jag som sämst och för nio år sen blev jag nykter. Det var starten på min välmåenderesa en resa jag fortfarande är på. Jag har kommit långt på vägen och jag trodde aldrig att jag skulle kunna må så här bra men jag vet också att det finns mer. Mer att utforska, mer att läka, mer att känna.

Inom yogan pratar man mycket om Mind, Body, Spirit och nu tänkte jag dela lite om vad det betyder för mig och varför jag behöver ta hand om alla tre delar för att jag ska må bra.

Mind. Här finns det mycket att jobba med som kan göra otrolig skillnad. För mig har det varit totalt avgörande att få reda på hur jag kan jobba med mitt mindset. Det här är bara ett kort inlägg och jag skulle kunna skriva en bok om det men ska dela några saker kring det i alla fall. Jag hade aldrig tidigare riktigt funderat över mina tankar, hur de är, hur de påverkar mig eller vad ens en tanke är. När jag började med yoga och meditation började jag observera mina tankar och det förändrade allt. Jag hade tidigare trott att allt jag tänkte va sant och gått igång på typ alla tankar vilket jag nu förstår skapade en hel del ångest inom mig. När jag började observera tankarna i stället förstod jag att tankarna kommer och går, både de positiva och de negativa. Och eftersom jag kan observera dem så kan jag ju inte vara mina tankar och om jag inte är mina tankar kan ju inte alla tankar vara sanna.

Jag började förstå att jag kunde välja vilka tankar jag ville lyssna på och inte. Men för att kunna göra det måste jag ta hand om mitt mind och min lösning har varit meditation. Meditation i yoga, i rörelse, i shakning och sittande. Mitt bästa tips är att hitta en form av meditation som passar dig och göra det enkelt för dig. Fem minuter om dagen eller kanske lyssna på en app i en kvart på morgonen. Allt är bättre än inget och slå inte på dig själv när du glömmer utan hylla dig själv när du får till det i stället.

Meditation blir en paus. Paus från omvärlden och paus från tankarna (även om de fortsätter att komma när vi mediterar bara det att vi övar oss på att inte gå igång på alla tankar utan låter dem segla vidare som små moln). Det blir en stund att stilla ditt mind för att ge dig en själv en chans att återhämta dig, komma tillbaka till dig själv, få kontakt med dig själv, få klarhet.

Body. Jag har haft ett jobbigt förhållande till min kropp under hela min tonår och halva vuxna liv (som tyvärr väldigt många andra), jag har hatat, svält, skurit och plågat på olika sätt. Men idag är jag fri från det och är bekväm i min kropp, gillar min kropp, är tacksam över att den bär mig genom livet och för det vill jag ta hand om den på ett bra sätt. Jag vill vara stark så att jag orkar mig igenom livets tuffa utmaningar, jag vill föda min kropp med bra och god näring för att få energi till allt kul som livet har att erbjuda men också för att orka mig upp på morgonen, orka mig igenom jobbiga perioder. Jag åt i många år godis till middag för jag inte brydde mig om vad jag stoppade i mig. Jag har inte tänkt på att min kropp behöver näring utan bara ätit det jag varit sugen på. Men senaste åren har det hänt något, jag har börjat bry mig om att äta det jag mår bra av efter år av magknip och magproblem. Jag märkte att det begränsade mig så mycket att jag var tvungen att göra något åt det. Så jag äter nu det jag är sugen på och det som ger mig energi. Jag är framförallt medveten om vad jag mår bra av både fysiskt och själsligt och det har gjort en så enormt stor skillnad. Medvetenhet är alltid nyckeln.

Mitt recept är att fokusera på det jag vill tillföra istället för det jag vill undvika och det funkar för mig. Yogan är också något som funkar för mig för att både stärka min kropp men också stretcha ut den för att släppa spänningar som lagras i kroppen. Både fysiska och psykiska. Alla kanske inte gillar yoga utan man får hitta sin grej. Testa dig fram!

Jag älskar också att dansa och försöker inleda varje dag med lite dans. Jag sätter på en skön låt och låter kroppen styra. Ett enkelt och bra sätt att släppa tankarna och landa i kroppen. Det har också hjälpt mig att känna mig trygg i min kropp och jag älskar att dansa naken på morgonen. Det stärker kärleken till mig själv, min kropp och ger mig en boost i självförtroendet. Prova!

Spirit. Att göra det min själ mår bra av är ren lycka. Det är då jag känner mig levande, närvarande och lycklig. Det kan vara att umgås med mina bästa vänner, skratta, måla en tavla, dansa, åka på retreat, gå på en workshop, att yoga, meditera eller baka. Våra själar mår bra av olika saker men det viktiga är att veta vad vi själva mår bra av.

Vad får din själ att dansa och hur kan du få in det mer i ditt liv? 

Jag blir bättre och bättre på att ta mig tiden till att mata min själ och det ger SÅ mycket kärlek till mig själv och får mig att må så bra. Så jag säger bara se till att prioritera din själ, gör det som får din själ att le och dansa. Det måste väl ändå vara bland det viktigaste i livet!


Att tänka utifrån mitt mind, body & spirit och föda dessa på olika sätt gör att jag mår som mitt bästa jag. Och om jag checkar in med mig själv dagligen kan jag lätt känna var det är obalans och sen balansera det genom att antingen föda mitt mind, min body eller min spirit lite mer.

Det här var som sagt lite kort om varje del, det komma komma mer, men min uppmaning till er är att bli nyfikna på vad som föder er själ och att ha med detta tankesätt i er vardag för att få bättre koll på ert mående och en bättre chans att balansera det.

Love Josefin

1 reaktion på ”Min livsfilosofi: Mind, Body, Spirit”

  1. Wow, jag blir så inspirerad när jag läser det här. Jag är själv inne i en mycket dålig period i livet och mår väldigt dåligt med mycket giftiga tankar. Idag gjorde jag min första meditation och jag har tagit till mig av dina fina ord och tankar. Nu vill jag börja ett nytt och friskt liv där jag får må bra.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *