Hej fina ni, ni är så många som frågar mig om hur jag tränar, hur jag lägger upp min kost så därför ville jag dela med mig om hur en vecka kan se ut för mig när det gäller just träning, mindfulness och mat. Hoppas det kan ge er lite inspiration till hur ni kan ta hand om er själva i vardagen. 

För mig är det så viktigt att när vi pratar om sånt här att börja med att hälsosamma rutiner börjar inom oss. Jag har tidigare försökt tvinga, straffa och vara hård mot mig själv för att få till mina rutiner i vardagen och det säger ju sig självt, att när vi gör på det sättet kommer det aldrig få oss att må bra. För vi kan vara den "nyttigaste" personen i världen och ändå må dåligt om vi inte är snälla mot oss själva så därför vill jag börja med att påminna dig om att ta hand om dig själv ska kännas bra, vara givande och upplyftande. 

Här är några av de insikter som hjälpt mig att skifta min inställning till att idag vilja ta hand om mig själv för att må bra inifrån och ut: 

~ Jag älskar mig själv och därför vill jag ta hand om mig själv 

~ Jag tar hand om mig själv för att visa min kropp och min själ kärlek och respekt

~ Jag göra mina Feel Good rutiner så att jag kan må mitt bästa och njuta mer av livet 

För några år sen trodde jag att jag var tvungen att träna en timme på gymmet tills jag blev lila i ansiktet för att det skulle "räknas". Det gjorde dels att jag blev stressad av träningen och att det inte blev av så ofta som jag ville får det tog så lång tid att ta mig till och från gymmet + 60 min träning. Under pandemin då jag även blev gravid så upptäckte jag hemmaträning och det förändrade ALLT! 

Sen dess har jag inte haft ett gymkort utan jag kör all min träning hemma och jag både ser och känner mer resultat än jag gjorde innan. Mixen av yoga och pilates hemma på mattan genom effektiva, korta pass har förändrat hela mitt välmående och jag är SÅ glad att jag upptäckte det här. Det är därför jag känner sån stark passion att dela med mig av det i min app Body & Soul Care (som du kan testa gratis i 7 dagar) för jag vill att fler ska få uppleva detta sätt att träna på 👇🏼

~ Att det är enkelt att få till i vardagen 
~ Är effektiv träning 
~ Träning som hjälper oss att må bra inifrån och ut
~ Träning där vi jobbar tillsammans MED kroppen och inte emot den 

Tre favoritpass från appen 👇🏼

Idag kör jag i snitt 5 pass i veckan där jag varierar tiden beroende på hur min dag ser ut. Jag försöker få in 3 pass under veckan som är ca 30 min för då känner jag att jag hinner jobba igenom kroppen, stärka kroppen, landa i kroppen och känna på den där härliga känslan man får av ett träningspass. Men resten av passen blir ofta kortare och då kör jag gärna ett pass där jag fokuserar på en viss del av kroppen som armar, core, rumpa och ben. Jag varierar också tempot och kör ca 3 Power pass och 2 Slow pass per vecka.

Så här kan en vecka se ut för mig: 

Måndag ~  30 min Arms & Abs 
Tisdag ~ 16 min Skön yoga 
Onsdag ~ Vilodag 
Torsdag ~ 32 min Full Body Power
Fredag ~ 20 min Pilates & Yoga: Core 
Lördag ~ Vilodag 
Söndag ~  36 min Slow Flow 

(Alla pass finns i appen

För mig är det så viktigt att få till en balans, att båda utmana kroppen men också ge den en skön stretch och att stärka kroppen i ett lugnare tempo. Därför älskar jag att skapa både Power-pass och Slow-pass till appen då en mix av dem i vardagen hjälper mig att jobba tillsammans med mitt system så att jag kan må mitt bästa.

Okej, att prata om kost kan jag gör i timmar så jag ska försöka hålla det lite kort här, hehe. Kosten är en SÅ VIKTIG del av mitt välmående. Jag känner direkt skillnad på mitt mående, humör och energi utifrån vad jag laddat kroppen med. Därför är det så viktigt för mig att ladda kroppen med Feel Good Food som jag mår bra av. Min kostresa har varit lång och den började med att jag hade såna magbesvär att jag inte ens kunde gå vissa dagar. Jag behövde alltså lägga om hela min kost för att lista ut vad min mage mår bra av och det är en resa jag fortfarande utvecklar men VILKEN SKILLNAD det är på min mage, humör, mående idag jämfört med för några år sen.. Det för mig är sånt bevis på hur mycket kosten påverkar oss. 

Sen jag la om min kost har jag upplevt: 

~ Mindre magbesvär

~ Fått jämnare och mer energi

~ Mindre gaser och uppsvälld mage

~ Sover bättre

~ Bättre hy

~ Känner mig gladare

Jag måste också tillägga att jag tidigare ALDRIG lagade mat och trodde på riktigt att jag bara vara en sån som aldrig kommer att lära mig att laga mat och idag har jag lixom en app där jag delar nya recept varje vecka, skriver på min kokbok och lagar mat varje dag. Så med det sagt - Vi alla kan laga mat och det behöver inte vara svårt. Det är hela tanken med mina recept att de ska vara enkla att laga i vardagen. 

Tre favoritrecept från appen 👇🏼

Hur lägger jag upp min kost då? Jag har som sagt utforskat genom att testat runt för att känna in vad som funkar bäst för mig och det jag har landat i är ett upplägg som ser ut ungefär såhär:

Frukost: Jag börjar alltid min morgon med varmt citronvatten för att hjälpa matsmältningen och kroppens egna reningssystem. Jag fastar dag 1 till ca dag 20 på min menscykel då att fasta sista 10 dagarna på cykeln kan störa våra hormoner och gör att vi kan jobba emot vårt eget system som kommer påverka vårt mående. När jag fastar äter jag antingen en senare frukost runt kl 10-11 eller så skippar jag frukost helt och äter min lunch som dagens första mål. 

Jag ska dela mer om fördelar med att fasta snart men kort och gott så mår min mage som alltid haft mycket besvär så bra av att få en paus till att vila och läka mellan måltiderna. Och så reglerar fastan också mina hormoner och min energi. 

Ca dag 20-28/30 på min menscykel när jag äter frukost äter jag ofta en chiapudding, en smoothie gjord med grönsaker, nötter/fröer mm eller fröknäcke med avokado och ägg. Jag försöker att äta en frukost som innehåller mycket protein då det är så viktigt för oss att ladda kroppen med rätt mängd protein. Jag äter också en mer matig frukost än en söt frukost då en sötare frukost som mycket frukt, bröd mm gör att vi får en blodsockertopp som leder till senare energidippar och sötsug. Så istället börjar jag dagen med en frukost med mycket protein och bra fetter. Jag dricker en matcha till då jag för några år sen upptäckte att kaffe med koffein triggar min ångest, stresskänsla i kroppen och inte alls får mig att må bra. 

Lunch: Jag försöker att äta en stor, mättande lunch som är laddad med mycket protein för att få i mig mitt dagliga intag av protein (I appen kan du scrolla ner längst ner på receptet och se hur mycket protein en rätt innehåller så att du enkelt kan räkna ut hur mycket protein du får i dig på en dag), utifrån min kropp siktar jag på att få i mig mellan 100-120 g protein under en dag och det är den enda siffran jag håller koll på när det gäller mat. Eller nej det finns en till. En sak jag kollar när jag handlar någon form av processad mat eller choklad är gram socker på 100 g. Jag vill ha så lågt gram socker som möjligt då SÅ mycket mat innehåller så mycket socker som inte gör oss gott. Det finns en tumregel som jag lärde mig när jag utbildade mig till holistisk hälsocoach att man ska försöka hålla sig under 10g socker /100 gram men jag kan säga att det är så mycket som innehåller mer än så. Jag är inte nitisk men jag vill se till att ladda min kropp med bra näring och inte massa socker, sötningsmedel eller andra konstiga tillsatser för den delen utan så ren och naturlig mat som möjligt vill jag ladda min kropp med. 

Tillbaka till vad jag äter till lunch, hehe, ofta blir det en matig sallad, gryta som jag har med som matlåda eller en asiatisk bowl med tofu från vårt lunchställe runt hörnet från kontoret. 

Efter lunch: istället för att köra trefika fikar jag direkt efter maten då det är mycket bättre för vårt blodsocker. Vi får inte alls samma topp om vi äter det söta efter maten än om vi äter det på tom mage. Jag ÄLSKAR sötsaker och choklad och det är inget jag någonsin kommer sluta med då det ger mig så mycket njutning och glädje i vardagen men jag väljer att äta det då det är som bäst för kroppen. Så efter lunchen blir det ofta något gott vi lagat till appen som våra magiska frörutor med choklad, du måste testa!! Eller så tar jag en koffeinfri cappo med några rutor mörk choklad som alltid finns på kontoret. Mmmm...

Mellis: Jag skippar oftast mellis så jag låter min mage vila mellan måltiderna så att den kan smälta lunchen och fikan i lugn och ro. Men är ju superhungrig lyssnar jag såklart på kroppen och äter ett mellis som inte är så sött utan jag kan ta fröknäcka med ost eller avokado, morotsstavar, kokosyoghurt med nötter & bär. 

Middag: Jag äter typ samma sak till middag som lunch eller kanske lite mer varm mat till middag som auberginelasagne, ännu mer grytor, soppor eller faitaswraps. Jag tänker på samma sätt att få i mig mycket protein och så äter jag mitt snacks direkt efter maten istället för senare på kvällen. Det blir ofta en kopp te (som hjälper magen att smälta maten) och lite mörk choklad och sen äter jag inget mer på kvällen utan jag vill ge magen en lång paus för att smälta magen och sen få vila och läka tills jag äter frukost eller lunch igen. 

Det viktiga att komma ihåg när vi pratar kost är att vi alla är olika och mår bra av olika saker. Det finns såklart mat vi alla mår bra av och mat som är sämre för oss men grunden till att hitta den kost som passar DIG är att känna in din kropp och hur den reagerar på maten du äter. 

Checka in övning: Kommande dagarna när du äter och har ätit känn in hur kroppen känns, hur magen känns, hur humöret känns, energin och reflektera över om det finns samband mellan när det känns bra och när det känns mindre bra för att börja förstå vilken mat DU mår bra av. 

Tycker du det är svårt att få till matlagningen i vardagen? JAG HÖR DIG!

Det är en utmaning men därför är planering och att food preppa ett life hack. Jag försöker förbereda en hel del mat på söndagar eller i början av veckan för att underlätta i vardagen och det gör så stor skillnad. Nu i februari kommer vi dessutom ha matlådetema i appen där alla recept vi släpper passar bra att ha som matlåda så håll utkik om du behöver inspiration!

När vi pratar om träning och kost måste jag även nämna mindfulness så det är en så viktig pusselbit i mitt välmående. Just nu prioriterar jag min meditation mer än min träning då det är SÅ viktigt för mitt välmående. När jag mediterar en stund om dagen om det så är 5 eller 15 min känner jag SÅ stor skillnad i hela min känsla i kroppen och själen. Jag känner mer inre lugn, mer tacksam och mer i kontakt med mig själv. 

Är du nyfiken på meditation och breathwork så finns det massor av meditationer och andningsövningar i appen och här är några av mina favoriter som jag gör om och om igen 👇🏼

Min förhoppnings är att jag på något sätt kan inspirera dig att ta hand om dig själv i vardagen så att du kan må bättre inifrån och ut och njuta mer av livet för det förtjänar DU! 

Eftersom jag själv gått från att må skit, vara hård mot mig själv och inte alls ta hand om mig till att känna kärlek till mig själv och PRIORITERA mig själv och känns in vilken enorm skillnad det gör brinner jag för att dela det med dig. Jag visste om sagt inte att jag kunde må så såhär bra och jag vill hjälpa dig att upptäcka hur bra du kan må 🥰 Så påminn dig om varför du vill ta hand om dig själv, hitta den balans som fungerar för dig och påminn dig om att du förtjänar att ta hand om dig själv och att må bra ❤️

Vill du ha mer guidning och inspiration till att ta hand om kroppen och själen? Bli medlem i min app för att få tillgång till alla pass och recpet. De första 7 dagarna är dessutom gratis så att du kan känna in om appen är rätt för dig 🙏🏼

För att få tillgång till din gratisperiod följ länken nedan och fyll i alla uppgifter ink betalningsuppgfter, inga pengar dras första sju dagarna och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap i appen. Det finns ingen bindningstid 👇🏼

Börja din gratis testperiod idag!

Mer inspiration från Josefin