Glad påsk fina du, idag bjuder jag på en riktigt härlig Feel Good påskmeny som jag tycker du ska plocka dina favoriter ifrån och laga till påskbordet i år.

Att laga god, näringsrik mat och framförallt att duka upp fint är en stor passion för mig och därför passar jag på att maxa nu i påsk. Min påskmeny är en god, fräsch och härlig buffe med mat som får oss att må bra. Jag hoppas du kommer gilla den lika mycket som jag!
Fröknäcke med dillkräm 

Det här är ett perfekt snack innan påsklunchen eller middagen eller att ha som tillbehör, supergott och känns så vårigt med smaken av citron och dill. 
 
Fröknäcke
 
Mixa i en bunke: 1 dl pumpakärnor, 1 dl solrosfrön, 1 dl linfrön, 1 dl sesamfrön, ½ dl chiafrön, lägg i två dl hett vatten, ½ olivolja och 1 msk fiberhusk. Blanda ihop, lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och lägg ett till bakplåtspapper över och rulla ut degen med tex ett glas tills det är ett jämnt lager över hela plåten. Ställ in i ugnen på 150 g i 20 min, ta ut och skär knäcket i rutor i önskad storlek. Ställ in igen i 20 min, ta ut och låt svalna. 

Dillkrämen
I en mixer lägg i: 2 dl naturella cashew, 2 dl vatten, 1-2 pressad citron (beroende på stl och hur mycket du gillar citron, jag körde två medelstora), 1 vitlöksklyfta, 1 msk näringsjäst (kan uteslutas), en kruka eller knippe färsk dill och en nypa salt. Mixa och smaka av om du vill hälla i mer citron, salt eller behöver mer vatten. 

Toppa fröknäcket med dillkrämen och en lite kvist dill - Mums!
Fänkålssallad med krispig quinoa

Det här är en ny favoritsallad! Smakrik, fräsch och känns så vårig! 

Koka 2 dl quinoa enligt anvisningarna på paketet. 
På ett fat lägg en bas med ruccola, skiva fänkål på en mandolin eller skär tunna skivor med en kniv och lägg i. I en glas blanda 2 msk olivolja, 1 pressad citron och 1/2 pressad apelsin med lite salt och häll över salladen och blanda om. 

När quinoan är klar, lägg ut den på en plåt med bakplåtspapper, ringla över lite olivolja och salt och ställ in i ugnen på 180 g i ca 15 min. Under tiden stek sparris i olivolja på medelvärme (5an) i ca 10 min. 

Lägg i quinoan i salladen, skiva upp en avokado och lägg på, toppa med sparrisen och avsluta med att riva lite citronskal över salladen - Voila! 
Fylld bakad sötpotatis 

Mm, det här är så enkelt och så gott! Skär ett långt jack i sötpotatisen och lägg på en plåt, ringla över lite olivolja och ställ in i ungen på 200 g i ca 30 min. När den är färdig, öppna upp den så du får plats att lägga på skivad avokado, smula över fetaost (vanligt eller vegansk) och toppa med färsk koriander eller din favoritört. Jag avslutade med att ha lite torkad chili över och lite flingsalt för lite extra sting, så gott! 
 
Morotshummus 

Jag älskar hummus och älskar att det går att göra i så många olika varianter. En favorit hemma hos oss är morotshummus som känns perfekt till påsk att doppa brödet i, ha till salladen eller på fröknäcket. 

Skala och skär tre medelstora morätter i små bitar, lägg på en plåt med olja och salt och ställ in i ugnen på 180 g i ca 15 min (tills de börjar bli muka). I en mixer häll i en förpackning kikärtor, de ungsbakade morötterna, 1 vitlöksklyfta, pressa i en citron, en nypa salt och torkad chili efter smak. Mixa och smaka av om du behöver ber salt, chili eller citron. Mixa tills du är nöjd, lägg upp i en skål och toppa med att ringla lite olivolja och häll över lite torkad chili. Klart! 
Till fikabordet har jag tre olika varianter du kan välja mellan eller varför inte göra alla tre? :)
Raw matchatårta 

Ni vet ju att jag älskar matcha och dricker det varje morgon men en ny favoirtgrej är att baka med matcha och den här glutenfria och veganska matchatårtan passar perfekt på påskbordet!

Botten: 

Blanda i en mixer: 
10 dadlar (glöm inte ta ut kärnorna) 
1 dl naturella cashewnötter
1 dl pumpakärnor 
½ dl sesamfrön 
2 tsk kardemumma
1 tsk kokosolja 
En nypa salt 

(Om botten blir för smulig, häll i en liten skvätt vatten och mixa igen) 

Matchakrämen: 

I en bunke vispa en burk (400 ml) kokosgrädde (den behöver stå i kylen några timmar innan så den går att vispa så när du köper den ställ in den i kylen), 2 msk matchapulver (Tips på min favoritmatcha), 2 msk lönnsirap, 1 tsk vaniljpulver, en nypa salt och pressa i en halv citron. Vispa tills allt blandats ordentligt och smaka av. Vill du ha mer vaniljsmak? Citron? Salt? Addera det som du känner tårtan behöver för att matcha din smak. 

I en rund bakform (med avtagsbara kanter) pressa ut botten med hjälp av händerna så att det täcker hela och går upp en bit på kanterna. Lägg i fyllningen, toppa med lite matchapulver i en sil eller teklämma (Tips! såhär i efterhand hade jag nog rivit på lite citronskal på toppen också) och ställ in i kylen, helst ett par timmar innan den ska ätas. 
 
Rawbollar i två varianter 

Basen

Mixa i en mixer: 1 dl havregryn, 1 dl riven kokos, 8 dadlar, 1 dl cashew, 2 msk cacao , 1 tsk lönnsirap, 2 msk smält kokosolja, en nypa havssalt 

Lakrits och citronbollar 

Jag tog hälften av “degen” och hällde i två tsk lakritspulver (mitt favorit är från Renee Volraire) och pressade i lite citron (ca ¼ citron), rullade till bollar, rullade i lakritspulver och toppade med riven citron - SÅ gott! 

Choklad raw bollar 

Jag tog resten av “degen” som den var och rullade till bollar. I en kastrull smälte jag 1 msk kokosolja, hade i en msk tahini (funkar även med mandelsmör eller valfritt nötsmör som inte har bitar i), ½ msk lönnsirap, 1 tsk vaniljpulver och blandade runt. Hällde över chokladbollarna, toppade med flingsalt och ställde in i kylen tills de ska ätas så chokladen inte smälter. Men dessa går också bra att bara rulla i kokos/kakao eller äta precis som de är. 
HUR härlig påskmeny? Hoppas du känner dig inspirerad att laga Feel Good Food till ditt påskbord i år!

Om du vill ha ännu mer inspiration till hur du kan få in mer näringsrik och god mat som är enkel att laga i din vardag - Gå min onlinekurs Feel Good Food där du lär dig om vilken typ av mat som boostar dig med energi och hjälper dig att må ännu bättre + mängder av recept på hälosamma frukostar, luncher, middagr, fika och efterrätter. Ang koden FOODLOVE för att få 30% rabatt på kursen. Läs mer här!
Hoppas du får en riktigt härlig och GOD påsk!
Love Josefin

Mer inspiration från Josefin