Reklam för min onlinekurs Feel Good Food
Känner du också för att variera smoothiebowls och sallader med mer värmande, energiboostande mat nu när det är kallt och mörkt ute? Och har du också svårt att hitta något bra gluten- och sockerfritt alternativ att ersätta pepparkakor och lussebullar med? Jag hör dig! Här kommer tre recept från Feel Good Food som jag gör lite extra mycket just nu.
❥ Auberginelasagne
Den här glutenfria lasagnen är en storfavorit här hemma som jag ofta gör när vi har vardagsgäster och där jag byter ut pastaplattor mot aubergine. Så värmande och gott! Perfekt nu när det är så kallt ute och vi behöver boosta oss själva lite extra med mer värme och energi inifrån. Den här blir dessutom SÅ god som matlåda!
Ingredienser:
1 Gul lök
2 Vitlöksklyftor
2 Aubergine
En klick tomatpure
1 frp krossade tomater
2 dl röda linser
En påse färsk spenat
1 färsk chili
1 frp Halloumi
1 frp Havregrädde (250 ml)
1 matsked Pumpakärnor
1 matsked Solrosfrön
Så gör du:
⋆ Skär aubergine i skivor och ugnsbaka på en plåt i ca 10 min på 180 grader tills de blir mjuka
⋆ Hacka lök och stek i olivolja
⋆ Pressa ner vitlök
⋆ Hacka och lägg ner chili
⋆ Lägg i en klick tomatpuré och rör om
⋆ Häll i krossade tomater
⋆ Skölj röda linser i kallt vatten och häll i i grytan
⋆ Rör om och låt koka tills linserna är mjuka
⋆ Salta och krydda efter smak
⋆ Ta fram en stor ungsform
⋆ Varva den ugnsbakade auberginen med tomatsåsen
⋆ Riv halloumi och lägg över sista lagret
⋆ Häll på havregrädde så att det täcker hela formen
⋆ Ställ in i ungen i ca 20-25 min, tills lasangen får färg
⋆ Under tiden rostar du pumpakärnor och solrosfrön i stekpanna på låg värme
⋆ Toppa lasagnen med de rostade fröerna
⋆ Servera med färsk spenat och njut!
❥ Chokladbröd
Det här magiska chokladbrödet funkar lika bra till frukost som till mellis. Låt det svalna och ät med lite smör eller nötsmör på, det är såå gott!
Ingredienser:
3 dl mandelmjöl
2 dl Cassavamjöl
1/2 dl raw kakao
1 1/2 dl lönnsirap
2 ägg eller chiaägg (1 dl vatten + 2 matskedar chiaägg
1 tsk bakpulver
1 tsk natuligt vaniljpulver
En nypa salt
+ superpulver om du vill
Så gör du:
⋆ Sätt ugnen på 180 grader
⋆ Blanda båda mjölen med kakao, superpulver, vanilj, bakpulver, salt i blender
⋆ Häll i lönnsirap och ägg
⋆ Mixa i belnder tills det blir en smet/deg
⋆ Häll ut degen i en ungsform med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 20-25 min
⋆ Ta ut och låt svala innan du äter med t ex smör eller nötsmör
❥ Kolakakor
Okej, det här receptet MÅSTE du göra. Ljuvliga kolakakor som går att krydda med lite saffran, kardemumma eller kanel för den perfekta jul- eller adventsfikan. Fria från gluten, vitt socker och går att göra veganska. Det är superenkelt och blir så jäkla gott!
Ingredienser:
100 g veganskt/vanligt smör
3 dl mandelmjöl
2 msk lönnsirap
1 dl kokossocker
1 tsk naturligt vaniljpulver
1 tsk bakpulver
En nypa salt
Så gör du:
⋆ Vispa smör, kokossocker och lönnsirap poröst
⋆ Blanda i mandelmjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt
⋆ Blanda tills det blir en deg
⋆ Dela degen i två bitar och rulla ut på en plåt med bakplåtspapper och platta till delen lite med handen
⋆ Ställ in i ungen i ca 15 min på 175 grader
⋆ Låt svala och njut!
Sugen på fler smarriga recept? I Feel Good Food hittar du fler än 30 stycken av mina favoritrecept - och så mycket mer! Spana in kursen här.
Love Josefin