När jag testade att meditera för första gången trodde jag att det var omöjligt för mig att meditera. “Jag är för rastlös”, “Jag har för många tankar”, “hur ska jag någonsin kunna sitta still och känna alla dessa känslor?”. Det kändes omöjligt. Men min mentor som tipsade mig om att meditera gav inte upp, hon skickade med kroppscanningsmeditationer, böcker mm och till slut testade jag igen. Det var svårt, jobbigt och det kliade i kroppen men jag lyckades sitta kvar i några minuter och det gjorde att jag ville testa igen och igen. Under de här tio åren har jag testat en rad med olika meditationer för att hitta det som funkar för mig! 

För meditation behöver inte se likadant ut för alla, det är inte bara att sitta stilla med benen i kors utan meditation kan vara meditation i rörelse, anding, räknemeditation, mjuka rörelser - det finns så många olika varianter för vi alla är ju olika! 

Idag kan jag sitta stilla med benen i kors utan att gripas av panik (även om jag fortfarande kan vara riktigt rastlös vissa dagar…) men det tog ett tag att komma hit så jag vill påminna dig om att i fall det känns obekvämt att meditera i börja är det helt okej. Du gör inte fel! Många av oss är inte vana att sätta oss ner och möta vårt inre, vi är vana med att rikta vårt fokus utåt så när vi säl stannar upp för att möta oss själva kan det vara obekvämt. Men det är precis som det ska vara. Precis som när du möter en ny person och det kan kännas lite stelt och du vet inte vad ni ska prata om så kan det vara att möta sitt inre om vi inte är vana. Och som alla relationer blir det lättare och tryggare med tiden. 

Så det bästa sättet att bli mer bekväm och trygg i meditationen är att göra det små stunder och ofta. Och att testa dig fram för att hitta vilken typ av meditation som passar dig! I min onlinekurs “Meditation för nybörjare” får du testa åtta olika meditationsformer så att du kan se vilken som passar dig bäst. 

När jag fick in meditationen i mitt liv så blev allt lugnare. Jag kunde sortera mina tankar så att jag inte gick runt med ett tankespritt huvud hela tiden, jag blev jämnare i mitt humör, tryggare i min själv, visste snabbare vad som kändes rätt och fel och genom att jag dagligen landade i mig själv stärkte jag kärleken till mig själv och kunde lättare känna efter vad jag ville i livet. Ja meditation är verkligen ett life hack för mig som jag tycker alla borde göra!

Och vi behöver inte meditera en timme om dagen för att få effekt, vissa dagar mediterar jag fem minuter och andra 15 minuter - jag gör det som funkar för mig och min vardag men en sak som är säker är att min dag blir alltid bättre när jag har mediterat. 

Vill du började meditera en vet inte hur du ska göra eller börja? Gå min kurs “Meditation för nybörjare” där jag guidar dig i tio guidade meditationer i åtta olika meditationstekniker. Jag delar mina bästa tips och råd på hur jag fick in meditationen i mitt liv och ur den förändrade mitt mående. Läs mer om kursen här!

Love Josefin 

Mer inspiration från Josefin